Skäckerfjällen

Naturreservatet Skäckerfjällen er kjent for sitt kuperte terreng, noe som vil si at terrenget er gjennomskåret av mange høydedrag, dette til tross for at fjelltoppene ikke er særlig høye, bare opp mot 1300 meter over havet. Der ligger even Løysmundhatten.

Løysmundhatten

Løysmundhatten, en av flere topper i en rekke på grensen mellom Verdal og Snåsa, er Verdals høyeste fjelltopp. LikevLøysmundhattenel er Løysmundhatten med 1090 meter over havet langt unna å være en av Skäckerfjällens fem høyeste topper. Det er mulig å nå toppen av Løysmundhatten på en dag med ski fra Vera, men hvis du planlegger å gå til fots til toppen av berget, bør du regne med en to dagers tur.

Sjækerdalshytta

Utgangspunktet for en topptur til Løysmundhatten er Nord-Trøndelag Turistforenings selvbetjente hytte, Sjækerdalshytta. Trondhjems Turistforening anbefaler å reise inn til Sjækedalshytta dagen før og så starte å gå tidlig på morgenen for den som skal gå til Løysmundhatten, siden det er en lang dagstur å gå til berget. Turen etter overnattingen på Sjækerdalshytta, går innover etter den merkede stien til Skjækerdammen på enden av Skjækervatnet. Skjækerdammen er en av de siste fløterdammene som ble bygd, så her kan det passe fint å ta en pause, kanskje en kopp kaffe, før turen går videre innover mot berget. Siden det er noe kjerr å gå i, er det best å komme seg over dette.

God utsikt

Det er forholdsvis bratt i sidene av Løysmundhatten, med løse steiner, så den beste siden å gå opp til toppen er fra sørøst. Fra toppen er utsikten god og kan nytes for alle som kommer seg opp, særlig mot Skjækervatnet i vest, mot Venesfjella i øst og svenske Skäckerfjällen. Åresskutan og Sylan ligger lengre borte. Turen tilbake til hytta går samme veien. Turen er lang, minst tolv timer bør beregnes med pauser. Det finnes også andre startsteder, som veien til Bynavollen.